lördag, mars 07, 2009

Budget

Jag vet ni kommer säkert reagera på varför jag gör det en lördag, haha.
har suttit och gjort en budget, förs en som var som det ser ut nu, och sen en som jag som minst kan ha. Och ja det var skillnad.
Jag är en tjej som har koll på pengarna. Men denna sjuktid på 6 månader har ställt till det. Detta för att jag levde så tight på pengarna förut.
Min budget visar att jag måste tjäna 14000 efter skatt varje månad, så är inte fallet eftersom jag arbetar deltid och jobbar upp så fort det finns mer timmar.
Men nu är det snart sommar och då jobbar jag alltid heltid så mycket det går, med andra ord ingen semester. Har jag inte haft sen jag gick i början på gymnasiet, har tagit en vecka i augusti dom senaste fem åren. I sommras var första sommaren jag verligen kände att jag vill och ska börja ta semester, så det var målet. Men vips så blev man akut opererad, det sumpade ekonomin. Så nu är det bara till att jobba i sommar.
Skulle verkligen vilja leva efter min tighta budget jag har, men det är svårt. Men vill man så går det.
Blir spännande att se hur det går för mig.
Om jag lever efter det och det funkar varje månad, är jag skuldfri helt och hållet om fyra år. Ja ni hör då är jag 30 år, det är inget jag har planerat att ha skulder tills man är 30. Men men man lär sig av misstagen och det är dom som gör att man inte vill göra dom igen.
Jag är inte bitter eller ledsen, men man kan bli lite tjurig på sig själv.
Så nu om jag tjänar över 14000 i månaden, så är min plan att jag ska stoppa undan dom pengarna. Dom pengarna kommer då gå till buffert, så man kan ta av när man får månader som man inte får upp dom 14000 man måste ha. Har saker i min budget som inte är med räknat för att det inte skulle bli ännu tightare, och detta är sånt som årliga avgifter som tex bilskatt. Kläder och nöjen. Ja för det jag har inte helt enkelt råd till, så det får bli OM det blir pengar över.
Detta är vad man får bita i och städa upp, sedan man sluta jobba natt och när sjukdommen tog över så man inte kunde hänga med i det tempo man arbetade i förut.
Så nu blir det andra bullar.
Jag är bra på att ha koll på mina pengar, kan skriva ner allt på två minnuter på ett papper och allt stämmer.
Men det är just det att man har rörlig inkomst som strular till det.
Mitt mål är alltså att komma ner så pass mycket så man klarar sig på sin rörliga inkomst. Men framför att om det är möljligt få ett heltids jobb! Men jag tjänar ju inte på att byta jobb direkt det vet jag.
Nu gäller det bara att ta sig ur detta och bli klart med betalningen till försäkringskassan, dom har ju gjort fel under min sjukskriving så jag ska få betala tillbaka drygt 5000 inte kul!
Eftersom jag inte har 5000 att ta av, så får jag helt enkelt betala per månad, och då ska dom ha upplänggningsavgift och ränta. Jag har bloggat om detta tidigare. Det är helt sjukt... dom skriver... "Det är försäkringskassan som orsakat felet och vi ber om ursäkt för det" Men vad då ber dom om ursäkt genom att ta ut avgifter och ränta?!
Jag borde nog nästa gång någon fyller, åka och gratta och säga "Grattis, du får här med en kredit till mig på 5000" Neee det låter lika dumt som det är.
Men men skadan är skedd, går inte att få bort det. Utan bara se framåt och bli av med det.
Jag har ju hittat min nya lånestation, biblioteket :) Är super bra.
Nu ska jag lägga mig och läsa lite... har längtat hela dagen. Men dykt upp saker som jag velat göra mellan det jag har gjort...
Så nu är det dags... om det inte börjar nån film man kan se på? Vet ni om det är nån bra film?
Borsta tänderna ska jag göra iaf... har ätit godis och jag som älskar att borsta tänderna och ha den lena känslan, vill nu ha den!
Trevlig kväll på er.


PS. Tänkt länge att man kanske skulle skaffa sig ett jobb till. Men man måste ju tänka på att det blir knas med skatten om man har fler jobb en ett.. jag vet sen jag haft fler samtidigt, ett tag hade jag fem jobb samtidigt. Det märks på restskatt och dyligt. Men men nu när man lärt sig av det vet man ju att det är bättre att betala full skatt på alla jobb man har och häldre få tillbaka på skatten sen.
Men samtidigt vill jag kunna leva på mitt jobb jag har nu, har jag ju gjort i fem år, bara dom två senaste åren det blivit så här. Och har ju klarat det i två år, så klarar det frammåt med. Bara det att jag nu kommit på att jag vill och borde göra något åt den thigta sitvationen.
Detta med att jag vill klara mig på det jag har, är att jag tänker på min hälsa. Jag har nu lärt mig att den går i första hand. Hoppas man lyckas med både att få den att gå i första hand samtidigt osm man kan få allt detta gjort. DS.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker inte att det är så konstigt att man gör det på lördag :) Det är ju en ledig dag och då brukar man ha tid för sånt. Jag har också full koll på min ekonomi... man vet vilka räkningar som kommer varje månad (och hur mycket). Förutom bilskatten och försäkringen har man ingen koll på. Det här året ser ut som att bli lysande år för mig ekonomiskt... men året har ju precis börjat. Kan hända hur mycket som helst. som sagt... bra att ha pengar i buffert. Men jag gjorde en budget förra året och kapade bort många onödiga kostnader... som man inte ens tänkt på förut.

    Det var ett högt uppsatt budget på 14000kr per månad du hade.
    Kanske dumt att ta ett jobb till? man måste ju tänka på sig själv också. Men om det är två halvtidsjobb som blir ett heltidsjobb skulle det nog inte vara helt fel.
    Det där med skatten vet jag inte exakt hur det fungerar.... men allt under 380 000kr om året slipper du statlig skatt. Men ju mindre du tjänar desto mindre betalar man väl skatt. Men man får se till att arbetsgivarna drar av mer skatt varje månad. Vilket jag har fått säga till om. Det känns roligare att få tillbaks skattepengar än att betala.
    Men kom ihåg att arbetsgivarna har ingen koll på om du har andra jobb och hur mycket du tjänar på det. Därför drar de nog av för lite skatt.
    Hoppas att du får ett heltidsjobb hos din nuvarande arbetsgivare.

    Usch för försäkringskassan. Fattar inte hur dom kan göra så. Det är vidrigt. Inte får man något ränta på de pengarna de ska betala till oss som kan vara försenade ibland. Man hoppas att slippa ha något med dom att göra.

    Jag har alltid varit lite "intresserad" av ekonomi... jag vet att jag är lite konstigt... men så är det bara.

    SvaraRadera
  2. Sakke: Försäkringar och bilskatt har jag stenkoll på med :) Betalar försäkringar per månad och bilskatten är ju samma varje år (förutom vid höjningar)
    Mm Buffert och semester är mina mån :) Men svårt med rörliginkomst, så är den biten jag får bättra på, inkomsten.
    Kan låta högt men så är det för mig och det är jag själv som skaffat mig den nivån och alla händelser som hänt i mitt liv.
    Skatten jag pratatde om när man har fler jobb, enkelt och kort sagt... när man har fler jobb har man ett jobb som huvud jobb där man betalar full skatt. Sen dom andra hamnar på en annan skatte nivå aoutomatiskt, så det får man vara med att lämna in pappar på vad man vill ha för skatte sats för att inte reskera att få stor restskatt.
    Hoppas med på ett heltidsjobb hos min nuvarande arbetsgivare det är därför jag är kvar... tids nog tids nog =)
    Är väl inte konstigt att vara intresserad av ekonomi, är bra!

    SvaraRadera