torsdag, mars 05, 2009

Pernilla

Namnsdag: 31/05

Namninformation om Pernilla eller Petronella

Petronella är ett kvinnonamn som kommer, liksom Pernilla, från det romerska släktnamnet Peronius. Namnet finns dokumenterat i Skåne redan på 1100-talet med stavningen Petronilla.
Aposteln Paulus lär ha haft en dotter med namnet och det fanns i den svenska almanackan på nuvarande plats fram till 1901, då det togs bort för att det ansågs gammalmodigt. Namnet blev populärt igen från 1950-talet och några decennier framåt, och 1986 återinfördes det igen men till en början inte på det urprungliga datumet. 31 december 2005 fanns totalt 1899 personer i Sverige med namnet varav 681 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 55 flickor namnet, varav 11 fick det som tilltalsnamn.
Pernilla är ett kvinnonamn som kommer från det romerska släktnamnet Peronius. En äldre variant är Petronella. Namnet har använts i Sverige sedan 1500-talet.
Pernilla hade en popularitetstopp i början på 1970-talet då det hade en plats bland de 25 vanligaste namnen. 31 december 2005 fanns totalt 18 204 personer i Sverige med namnet Pernilla varav 13 102 med det som tilltalsnamn. År 2002 fick 88 flickor namnet, varav 14 fick det som tilltalsnamn.

6 kommentarer:

  1. *puh* nu trodde jag att jag missat din namnsdag.. Vilken miss det hade varit ;)

    Det där med påsstorleken är givetvis individuellt. Man får prova sig fram helt enkelt. Och så får man lära sig hur och när magen jobbar. Man behöver kansk inte gå på ett simpass när magen är som mest aktiv och dessutom sätta på sig en liten påse ;)

    Kul att man kan ge lite tips tillbaka, jag har ju fått så många och bra tips från dig. Så det är roligt att jag kan ge lite tillbaka!

    Du måste rapportera om din första kaffe från espressomaskinen! :)

    Hoppas du får en trevlig kväll, vad roligt med spontana inbjudningar sådär.
    Själv ska jag ut på en spontan fika/lunch idag. Ska bli roligt!
    Sköt om dig vännen, vi hörs säkert snart!! kramar

    SvaraRadera
  2. Glömde svara på det där med surypen. ;) Jag har köpt min på ett café som använder sådant. Men jag har för mig att man kan köpa det i the och kaffebutiker också. Eventuellt i välsorterade mataffärer. Men det vågar jag inte säga säkert.
    Det är som en essens (eller hur man nu stavar det..) som man häller i någon tesked av i kaffet för att ge smak. Finns i många olika smaker! Värt att testa! ;)

    SvaraRadera
  3. När jag ändå är igång så tar jag en till...haha!
    Nä, bror kom aldrig igår. Han var på ruskigt dåligt humör igår så jag vågade inte ens fråga ;) Men han skulle nog komma i morgon för att hämta lite saker och tänkte att jag kunde fråga honom då om han möjligtvis skulle kunna skruva i hop skåpet...:P Nu blir det dusch och sen vidare in till Helsingborg! =) Kram igen!

    SvaraRadera
  4. Elsa: Vilken katastrof det varit ;o)
    Har du nån förresten?!

    Ne precis finns ju en uppsjö påsar så om man har koll på kroppen, så kan man ju ha nån liten av alla som fins att välja på, vore ju smidigt :) Har massa olika varianter hemma som jag inte testat än. Men som sagt finns ju många olika sorter för olika sitvationer.

    Det är det som är så fantastiskt med bloggvärlen. Man hjälper varandra!
    Förresten, får jag visa upp din blogg i min föreläsning, ska ju visa sidor och så och tänke om detta var okej? Kan va bra att fråga :) Givetvis håller jag mig till det oficiella inom bloggen om du är med på vad jag menar :)

    Ja jag får rapportera hur det blir, får göra premiär provningen när jag har besök av A.
    Har inte träffat henne sen jag var på sjukhuet och hälsa på henne.

    Okej så det där kaffesaken är lite ovanligt... men får försöka hitta det, jag är lite lost på vad det är... men verkar vara någon smaksättning man har, finns ju har jag sätt på caféer men har inte testat. Olika smaker? Vilken är din favvo?

    Hoppas din fika blir toppen och att trippen blir lyckad, kul när man känner sig friare och allt sånt.

    Klart vi hörs :D
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Hej Nilla!!
    Ja det hade varit rena katastrofen att missa din namnsdag ;) Jag har ju ingen namnsdag när det gäller mitt tilltalsnamn. Men mitt andranamn finns med, det är flaggdag till och med, kan du gissa? ;)

    Ja, klart du får visa min sida. Vad glad jag blir över att du frågar! =) Kan man hjälpa någon annan så är det ju bara bra. Det är lite det man är ute efter också samtidigt som det är lite terapi för en själv att skriva.

    Känner att jag varit rörig med kaffeessensen...hehe. Det är alltså flaskor med någon rinnande historia, ser ut typ som sirap fast lite tunnare. Jag har hittat sådana i the och kaffebutiker i olika smaker, men de har också sålt sånna på något fik som jag besökt. Har sett vanilj, caramel, amaretto, chai mfl. Min absoluta favorit är chai. Vanilj är också rätt så gott.

    Jag har haft en jättetrevlig eftermiddag med både lunch och fika, vi satt kvar på fiket ganska länge så vi hann med en kopp kaffe med ;) Lika bra att ta allt när man ändå är igång..hehe. Det var väldigt trevligt och som vi pratade. Var ett tag sedan som vi sågs. Så man hade lite att ta igen. Men nu är jag rysligt trött.. Men det är inte så konstigt.

    Hoppas maten blir lyckad!! Berätta om din första lyxkaffe sen! ;) Njut av sovmorgonen i mrgon om vi inte hörs innan! Kramar!

    SvaraRadera
  6. Elsa: Vad bra att du blev glad =) Ja vist vill man finnas för andra samtidigt som andra finns för en. Jag har inte riktigt kommit på vad jag ska säga och så än, men du är ju en av dom jag följt och vi har ju tipsat varandra mycket så du blir helt klart med i min föreläsning. Tur du ville ;)

    Har lite hum om det där med kaffet, har läst att det finns och så. Får hitta mitt inköpsställe och testa.

    Tänk vilken befrielse att du kunde ha din eftermiddag, förut var det ju mer eller mindre omöjligt. Nu kan du leva... vara bland folk och må bra =)

    Maten blev lyckad, men svårt att misslycks med den :) Du får testa göra den!

    Kaffet blev lyckat, men jag kladda till det lite och fick göra om det, haha. Vi skratta lite. Måste skaffa en sån där lite plåt kanna som är bra att skumma mjölken i bara... då blir det perfekt.
    Så vore det kul med espresso koppar nu :)

    Sov morgonen var behövlig!
    Hoppas du fått sovit gott!
    Kramar

    SvaraRadera